Costa Rica 2009 - Eddy en Carine

Tamarindo

Vandaag werkelijk eens volledig uitgerust opgestaan. Zalig.

Een doucheke en om 8.30 u naar het ontbijtbuffet. Zeer lekker allemaal. Je zou een kilo fruit eten hier. Vers van de pers.

Waar gaan we vandaag naartoe ?

Surfen: afgekeurd, we zijn ons brevet vergeten.

Duiken: afgekeurd, teveel stroming deze tijd van het jaar

Raften: afgekeurd, we hebben geen rustinekes mee

Dan zijn we maar a l´improviste vertrokken. Eerst naar Santa Cruz, daar schijnt een hele mooie kerk te zijn. Daar aangekomen stond er alleen de toren nog, de rest was gisteren afgebrand (in werkelijkheid is ze al opgesulferd in 1950).

Dan naar Guajije, gespecialiseerd in pottenbakken. Laat ze maar voortbakken, er zat niets bij dat je in je living zou willen zetten. Tenzij om cadeau te doen aan uw schoonmoeder.

Dan eentje gaan drinken ( zie een van de foto´s) in een van de lokale bars.

Op de terugweg even binnengesprongen in Monkey Island. Een kleine zoo (of dat zou het moeten voorstellen). Hier doen ze toch hard hun best om het geld uit de mensen hun zakken te kloppen.

Ik kan de beesten bijna tellen op een hand.

En dan heet dit verdomme nog Monkey Island. Er zaten 2 apen. Ik denk dat de domste apen degenen zijn die naar die 2 apen staan te kijken.

Er was ook oon vlindertuin. Enorm groot (diameter zeker 30 m en 10 m hoog. Hoeveel vlinders zaten erin ? Twee.

Aan de ingang hadden ze gezegd dat je er ongeveer een uur voor nodig had om alles te zien. Na 10 minuten stonden we al een sigarteje te roken op de parking. Voila.

Vanaovond gaan we nog eens lekker eten.

Ik hoor jullie nog wel. Bye.

Monte Terras

Hallo,

vandaag heel goed geslapen, ware het niet dat een of andere kwiet ons wakkergebeld heeft. In België was het natuurlijk al bijna 2 uur in de namiddag maar hier was het wel nog geen 6 uur ´s morgens. Je had ons moeten zien zitten op ons terraske. Als Carine zal weten wie dat was ...

Enfin, we hebben weer een heel lekker ontbijt gekregen van de eigenaar (geserveerd op ons terras). Daarna zouden we nog een wandeling gaan doen in het prive-bos van een amerikaanse maar madam was niet thuis vaneigens.

Dan maar vertrokken naar onze volgende plaats, he.

Onderweg nog een bezoekje gebracht aan Las Pumas, waar ze dieren, die in gevangenschap gezeten hebben, weer opvoeden om terug los te laten in het wild. Er zaten hele mooie exemplaren tussen zoals poema´s (´t zal wel zijn zeker want dat spel hier noemt zo), panter, wasberen, enz.

Er zat ook een leuke otter tussen. Hij lag te zonnen op een boomstam in het water maar telkens ik hem op foto wilde vastleggen, floep, het water in.

Dat spelleke heeft zo zeker een half uur en 40 muggebeten geduurd. Die kerel heeft serieus met mijn kl... gespeeld. Godver dat jeukt.

Daarna terug vertrokken en gestopt (allez, als je dat stoppen kunt noemen na 12km hobbeldebobbel door het oerwoud) bij een hele leuke waterval Catarata Llanas de Cortes (ik heb een foto en een video hiervan bijgevoegd). Het was wel een serieuze afdaling (en achteraf klim natuurlijk) om er te geraken. Neem daarbij dat het hier zeker 40 graden is en dan besef je pas hoeveel fysiek je nog maar hebt.

Let go on naar ons volgend hotelletje. Na nog een 70-tal kilometer en een stuk van 15 kilometer door de jungle zijn we er om 14.00 uur aangekomen.

Eerst even gaan kijken. Het trok er werkelijk op niets. Bijkomend het feit dat we hier werkelijk in the middle of nowhere zitten, kunnen we ons niet voorstellen wat we hier de volgende 2 dagen gaan doen. Het besluit was rap genomen: let´s go.

Na even in de reisgidsen te hebben gekeken, zijn we naar Tamarindo afgezakt.

Nu zitten we ¨on the beach¨ in een 5-sterren hotel genaamd Captain Suizo.

Als de kerel die ons rondgeleid heeft om de kamer uit te kiezen, heb ik hem wel verwittigd. We moeten een kamer hebben met een goed slot, ons eerste hotel indachtig. Die vent heeft er eens goed mee gelachen. Schitterende kamer trouwens.

We gaan ons hier eens goed laten verwennen vooraleer we weer de bushes induiken.

Tot morgen.

Derde dag

Hi,

deze nacht goed geslapen, maar we zaten alle twee al om 5.00 uur op ons terras een sigaretje te roken, klaar wakker. Niks aan te doen, maar zoals ze zeggen: de morgenstond heeft goud in zijn k ... (sorry) ... mond.

Om 8.00 u heeft de eigenaar ons ontbijt gebracht. Het was erg lekker. Zeker ook nu met al dit vers fruit.

Nu even de reisboekskes raadplegen. Eerst als tijdverdrijf op ´t WC, dan om te kijken waar we gaan vandaag.

We trekken eerst naar de Hanging Bridges in Arenal en dan naar de Botanische Tuin. Zo gezegd, zo gezegd en wij op pad. Het is wel 1,5 uur rijden en we zijn er rond 10.30 u.

Het is een wandeling van ongeveer 3 km in het regenwoud, waarbij we over een 9-tal hangende bruggen lopen.

We zien al veel wild vanaf het begin (een mus, enz.).

Maar het wordt wel beter naarmate we het einde naderen (niet mijn, maar het). We zien onder andere: cutter leaf ants (dat zijn van die mieren met elk een blaadje op hun rug, allemaalop een rijtje), Blue Morpho vlinders (hele grote vlinder die schitterend blauw is langs de binnenkant), wilde zwijnen (geen familie), een prachtige gele Pitviper (ik zal proberen een foto bij te voegen), een hele bende brulapen (hoe komt het dat ik nu onmiddellijk aan ´t Katje moet denken ?) en nog wat grote motten en rupsen en ander ongedierte.

Het was wel een pittige wandeling. Hetis niet plat zoals bachten de kupe, maar steeds klimmen en dalen, met daarbij nog eens warm en vochtig.

We komen met doorweekte T-shirts aan. Even opdrogen. Nu op naar de Botanisch tuin.

Maar net op het moment dat we wegrijden, begint het daar te gieten. Ik zag geen hand voor de ogen (want ze zaten aan mijn stuur).

We hebben de tuin dan maar geschrapt en zijn wat gaan eten. Carine een filet mignon en ik heb BBQ-ribbetjes gevraagd. Wist ik veel dat dit hier een dubbele kotelet wil zeggen. Er lag godver een half zwijn op mijn bord (ik zie jullie al denken ... en een zwijn ervoor).

Door dat str...weer zat onze dag er vandaag er vroeg op. Nu nog een paar potten pakken en wijle weg.

Salut.

Eerste twee dagen

Hallo iedereen,

we zijn eindelijk eens aan een internetverbinding geraakt.

Hier dus het verslag van de eerste dagen:

Na een nachtje slapen in het Sheraton waren we om 6.45u aan de incheckbalie van Continental Airlines (3 uur op voorhand). Wat bleek ? Er stonden er al zeker 80 voor ons, miljaar. OK, dan,na nog wat onnozele vragente hebben beantwoord zijn we na 1/2 uur onze rugzakken kwijt.

Vliegtuig had een kleine vertraging maar we zijn tenslotte om 10.30 uur opgestegen. Gelukkig hadden we 'wind in ´t gat' en zijn we op tijd geland in New York. Nu 5 uur wachten.

Gelukkig hadden we pasjes voor de4 Presidents Club. Je zit er rustig in de zetels en alle drankjes en eten zijn gratis.

Terug vertrokken met een 737-800 (met wel heel krappe plaatsen) maar opnieuw keurig op tijd geland in San Jose om 20.25 uur (in ´t Belgiekske is het dan al 04.25 u de volgende dag).

We werden opgewacht door de mensen van Dos Palmas (waar we de eerste nacht sliepen). Er moesten echter nog 2 andere mensen mee met dit busje maar daar hebben we 1,5 uur moeten op wachten. Hun valiezen waren namelijk niet mee. Pech.

Om 10.15 u toch aangekomen in Dos Palmas La Garita. Na nog wat uitleg en een pintje zijn we maar in onze duiker gekropen. Onze oogjes vielen toe (Fabeltjeskrant). We zaten net op tijd in ons bed want als je ogen dichtvallen op voorhand, vind je de kamer niet meer.

Zondagmorgen: Carine zegt dat ze slecht geslapen heeft. Gelukkig waren er geen andere gasten in het hotel, want ze hadden ook niet kunnenslapen van het gesnurk.

Uitgerust (???) opgestaan, een doucheke en een lekker ontbijtje en nu maar wachten op onze huurauto. Die wordt uiteindelijk om 10.05 u geleverd.

Probleem 1: de kleur van de auto is groen. Carine haar lievelingskleur.

Probleem 2: als ik terugga naar de kamer om de spullen te halen, staat Carine nog voor de deur. Ze heeft natuurlijk al dat slot aan de kloten kunnen helpen.

Oplossing 1: telkens als Carine naar de auto kijkt, moet ze haar zonnebril opzetten.

Oplossing 2: doordat het slot wel degelijk volledig naar de vaantjes is, heeft de eigenaar een raam eruit moeten halen. Dan is hij een hele smalle moeten gaan zoeken om door dat gat te geraken en zo zijn de spullen uiteindelijk naar buiten geraakt.

En wij rap weg. Die vent staat daar nu nog om zijn slot uit te boren.

Het eerste hotel van de rondreis ligt in Tronadora (neen, niet het liedje van Bart Kaëll, dat is (La) Mamadora).

Eerst nog eens binnengeweest in een slangentuin. Allemaal leuke beestjes (zolang ze maar achter glas zitten). We hebben de rondleiding wel zonder gids gedaan. Neen, niet voor de goedkoop, maar omdat we voor het donker in Tronadora wilden zijn. Rijden in het donker is in Costa Rica immersgeen pretje.

Nu zitten we aan het Arenal meer. Prachtig uitzicht, alleen ... je ziet niets. Het waait en het regent dat het geen naam heeft. Dat kan geen kwaad (voor vandaag) want het is praktisch donker.

Vanavond nog wat gaan eten in een lokale kroeg (Texas Bar, ... yeah). Hetmenu was erg gevarieerd: kieken en pizza. We hebben daar werkelijk het volledig menu gegeten, dat kunnen er anders niet veel zeggen. Maar wel lekker.

Een minpuntje wel: de pizza heeft de grote van een vliegende schotel (met remorque). Dus ben ik de restmaar aan andere tafels gaan uitdelen. De8 man die in het cafe zaten, hadden direkt geen honger meer. Ge ziet van hier dat die baas wreed content was. Verkoop direkt op nul.

Te voet terug naar Monte Terras (want zo heet het hotel). Wel griezelig ´s nachts door de donkere straatjes met zijn twee. Maar we zijn geen puppen, he.

Slaapwel.

Achtergrondinformatie Costa Rica

Hallo,

voor de mensen die hierin geinteresseerd zijn, hieronder wat informatie over allerlei zaken in Costa Rica.

Enige achtergrondinformatie:

Land en landschap
Costa Rica is met een oppervlakte van 51.100 km² ongeveer 1,67 keer zo groot als België. Er zijn twee lange kuststroken; één aan de Caribische zee en de andere aan de Stille Oceaan. De kustvlakten zijn laag maar daartussen liggen lange bergketens van vulkanische oorsprong. De hoogste top van het land; de Cerro Chirripó is ruim 3800 m hoog. Costa Rica heeft twee buurlanden: Nicaragua in het noorden en Panama in het zuiden. Een heel groot deel van Costa Rica is beschermd natuurgebied. Het land leent zich hier ook voor omdat het in vroeger tijden weliswaar gekoloniseerd is door de Spanjaarden maar daarna relatief met rust is gelaten omdat er niet veel waardevolle spullen (lees: goud) te halen vielen. Met 200 soorten zoogdieren, 350 reptielen en amfibieën, 850 vogels, 10.000 planten en zo'n 40.000 insecten beschikt Costa Rica over een enorme biologische rijkdom. Zeker wanneer je het kleine formaat van het land in aanmerking neemt. Costa Rica heeft regenwouden, nevelwouden, actieve vulkanen, savannen, mangrovebossen, hooggebergte, palmstranden en koraalriffen. Met zijn vier miljoen inwoners is Costa Rica een relatief dun bevolkt land. San José is de hoofdstad en hier spelen de meeste economische, culturele en politieke activiteiten zich grotendeels af. Het ligt in het centrale hoogland en is omringd door vulkanen die je te allen tijde kunt zien. Zodra je San José verlaat, maak je een soort reis in de tijd en-is er alleen nog maar rust en natuur om je heen. Het oostelijke deel van Costa Rica is vooral bekend om zijn bananenplantages en herbergt ook de belangrijkste schildpaddenbroedplaatsen ter wereld in het Tortuguero Nationaal Park. De westkant heeft de mooiste stranden en is een aaneenschakeling van idyllische baaitjes.

Flora en fauna
De flora en fauna van Costa Rica is ronduit uitbundig. De hele regio kenmerkt zich door grote klimaatsverschillen; een bergketen, die voor een deel uit vulkanen bestaat, deelt het gebied in tweeën. Het westelijke kustgebied heeft door de specifieke regentijd een aparte flora die voornamelijk uit semi-tropische regenwouden bestaat. Deze voor een groot deel onaangetaste wouden herbergen nog bijzondere soorten als de pijlgifkikkers,-jaguars en doodshoofdaapjes. De bergketen heeft weer een geheel eigen vegetatie. De hellingen bestaan voor een groot deel uit regen- en nevelwoud. Beroemd voorbeeld hiervan is het Monteverde Nevelwoud, waar de schitterende quetzal voorkomt, de heilige vogel van de Maya's. Bovendien zijn hier uitzonderlijk veel kolibriesoorten te zien. Het oostelijke laagland bestaat voor een groot deel uit tropische jungle die plaats heeft moeten maken voor plantages. Toch zijn er nog veel mooie plekjes waar je 's ochtends door brulapen wordt gewekt. Heel bijzonder in dit gebied is het Tortuguero N.P. waar vanaf juli tot oktober de groene schildpad in zeer grote aantallen (de zgn. arribada's) eieren komen leggen.

Bevolking
De ongeveer 4 miljoen inwoners (71 inwoners per km²) van Costa Rica, 'Tico's' en 'Tica's' genoemd, zijn overwegend (95%) afstammelingen van de Europeanen (lees: Spanjaarden) en zijn merendeels katholiek. In de tijd van de kolonisatie hebben Europese ziektes het grootste deel van de indígenas uitgewist. Minder dan twee procent van de bevolking is van negroïde afkomst. De meesten stammen af van Jamaicaanse slaven, die in de vorige eeuw werden ingezet op de bananenplantages. Zij wonen hoofdzakelijk in de provincie Limón aan de Caribische kust. De oorspronkelijke Indiaanse bevolking maakt heden ten dage iets meer dan één procent van de totale bevolking uit. Gezien de geringe culturele invloed van de indianen en de grote Europese inbreng mag duidelijk zijn dat voor de meeste mensen de natuur een grotere aantrekkingskracht uitoefent dan de cultuur.

Godsdienst
Het grootste gedeelte van de bevolking van Costa Rica is aanhanger van het rooms-katholieke geloof, opgelegd door de Spaanse kolonisten, die het geloof als belangrijk machtsmiddel gebruikten voor de onderdrukking. In Costa Rica is 85% van de bevolking Rooms-katholiek en 15% Protestant.

Culturele verschillen en gewoonten

Afdingen:
Afdingen is in Costa Rica alleen gebruikelijk bij het kopen van souvenirs of kunstobjecten. Etenswaren hebben op de markt en in winkels gewoon een vaste prijs.

Beleefdheid:
Beleefdheid is een erg belangrijk punt bij de interacties in geheel Centraal-Amerika. Als je iemand aanspreekt, ook in situaties in een winkel of bus, begin dan je gesprek met een groet. Een eenvoudig buenos días of buenas tardes, vergezeld van een glimlach, doen wonderen. Je begroeting wordt beantwoord met een gelijke begroeting van de tegenpartij. Daarna begint het eigenlijke gesprek pas. Als je een gemeenschappelijke ruimte binnenkomt, zoals een restaurant of wachtkamer, is het ook beleefd een algemene groet te geven aan iedereen in de ruimte. Een simpel buenos días of buenas tardes voldoet ook hier.

Kleding:
Zorg dat je er verzorgd en schoon uitziet, voor de bevolking van Centraal-Amerika is dit belangrijk. Zelfs arme mensen doen hun best er verzorgd uit te zien. Aangezien je het geld hebt om helemaal vanuit Europa naar Centraal-Amerika te komen, m²et je in de ogen van de lokale bevolking wel rijk zijn. Je wint respect als je je netjes kleed. Dit betekent natuurlijk niet dat je in je duurste Armani outfit over de straten moet gaan. Juwelen en dure (nep)sieraden kun je beter thuis laten (dit voornamelijk i.v.m. straatroof). Kleed je niet tè bloot, niet iedereen is hier van gediend. Shorts zijn, zowel voor mannen als vrouwen, wel geschikt op de stranden en in enkele kustplaatsen. Zwemkleding moet alleen gedragen worden bij zwembaden en op de stranden. Veel lokale vrouwen zwemmen met een T-shirt over hun zwemkleding (dit vaak om wat minder mannelijke aandacht te krijgen). Kleed je ook decent als je kerken bezoekt, dit uit respect voor de lokale bevolking en haar cultuur.

Machogedrag:
De mythe die mannen typeert als sterk en vrouwen als fragiel en afhankelijk is nadrukkelijk in Centraal-Amerika aanwezig. Een macho houding en mannelijke trots worden vaak tentoongespreid als een lokale man aandacht van een vrouw probeert op te eisen, vooral in de vorm van fluiten. Vooral alleenreizende vrouwen krijgen vaak volop (ongewenste) aandacht. Als je hiervan niet gediend bent, is het het beste dit eenvoudig te negeren. Je kunt deze problemen minimaliseren door je conservatief te kleden. Het dragen van een trouwring kan ook helpen. Mijd duistere plaatsen en eenzame stranden als je alleen bent. Uiteraard zijn er ook voldoende 'gewone' mannen hier.

Feestdagen:
Omdat het overwegend christelijke landen betreft, worden de christelijke feesten als Kerstmis, Driekoningen (6 januari) en Pasen uiteraard alom gevierd. Verder heeft ieder land zijn eigen feestdagen:
Gedurende de Heilige Week (Semana Santa) is bijna alles in Costa Rica gesloten. De dagen tussen Kerst en Nieuwjaar worden gezien als een onofficiële vakantieperiode, met name in San José. Ook hier zijn er festivals ter ere van de patroonheiligen. San José's feestdag (Sint Jozef) is op 19 maart en de naamdag van de Virgen de Los Angeles (de patroonheilige van Costa Rica) is op 2 augustus. Día de Juan Santamaria op 11 april herdenkt de nationale held en Día de la Raza (Columbus Dag) op 12 oktober, is als in geheel Centraal-Amerika een nationale feestdag.

Eten en drinken
Het eten in Costa Rica is vrij eenvoudig van aard. Er zijn mogelijkheden te over om het een en ander te nuttigen. Er zijn legio restaurants maar het is minstens zo leuk om eens een keer bij een kleine 'soda' (restaurantje met lokale gerechten) wat te eten. Eet bij voorkeur in drukke restaurants of eettentjes. De mensen eten er niet voor niets en de omloopsnelheid van het bereide eten is hoog. Was je handen goed voor je gaat eten.

Ontbijt (Spaans = desayuno):
Een stevig ontbijt van tortilla's of brood, eieren (huevos) naar keus klaargemaakt met bacon of worstjes en bonensaus (frijoles) komt het meest voor. Ook typisch Costa Ricaans is het zgn. 'gallo pinto', een mix van rijst en bonen, eventueel geserveerd met eieren. Wie dat te zwaar vindt, kan ook een ontbijt met toast, jam en zoete broodjes krijgen. Costa Rica produceert een van de beste koffiesoorten ter wereld een aanrader dus en verder zijn er altijd verse vruchtensappen (fresco natural) met melk (leche) of met water (agua) te krijgen.

Lunch (almuerzo) diner (cena) en snacks:
Voor de Costa Ricanen is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag, voor bezoekers, die vaak onderweg zijn, vaak de minst belangrijke. Vlees (carne), vis (pescado) of kip (pollo) zijn een belangrijk bestanddeel van de maaltijd, en de hoeveelheden zijn vaak groter dan we in Europa gewend zijn, zeker in de duurdere toeristenrestaurants. Verder kun je vaak heerlijke maaltijdsalades krijgen. Casado is een zeer compleet gerecht met o.a. rijst, bonen, salade en naar keuze vlees, vis of kip. De meeste gerechten zijn niet vreselijk scherp gekruid. De flesjes met lokale variaties op tabasco, die op elke tafel staan, kunnen daar alsnog voor zorgen. Overal in de duurdere restaurants van de steden kun je uitstekend vis (met name ceviche, een in citroen gemarineerde vis) eten en verder worden er in de steden ook pasta's, pizza's en chinees voorgeschoteld.

Fruit:
De verkrijgbaarheid van fruit is afhankelijk van het seizoen: sinaasappels, bananen en ananassen zijn de meest verkochte fruitsoorten, maar er zijn ook meer exotische vruchten. Om er een paar te noemen: Chirimoy, carambola, granadilla (een soort granaatappel), guave, guayaba, cas (een passievrucht) en papaja. Heerlijk zijn de jugos naturales of vruchtensappen die hier van worden gemaakt

Drinken:
Het drinkwater in Costa Rica is zeker in de Centrale Vallei van acceptabele kwaliteit. Buiten deze streek beschikken hotels vaak over filterinstallaties om het drinkwater te zuiveren. Als je echter geen risico wilt nemen is het het beste flessen water te kopen, die vrijwel overal verkrijgbaar zijn. Wijn wordt minder vaak bij het eten gedronken dan bier, maar het is vrijwel overal verkrijgbaar. Bier is in alle soorten en maten te koop. Sterkere brouwsels zijn onder meer rum, gin en het lokale guaro (vuurwater). Verse vruchtensappen zijn overal te krijgen.

Klimaat:
Costa Rica heeft een tropisch klimaat en de temperaturen zijn eerder afhankelijk van de hoogteverschillen dan van de tijd van het jaar, variërend tussen de twintig graden in het hoogland tot zo'n dertig graden aan de kusten. Er zijn aan de Stille Oceaankant en in de Centrale Vallei twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. De droge tijd (of zomer) duurt van eind december tot en met april, en het regenseizoen (of winter) duurt van april tot en met november. In het regenseizoen staat alles prachtig in bloei en is het veel groener, waardoor de Costa Ricanen zelf spreken van 'groen seizoen'. De ochtenden zijn meestal mooi zonnig, waarna het 's middags tot een bui kan komen die alles lekker afkoelt.

Beste reistijd:
Je kunt het gebied het hele jaar bezoeken. De Caribische kant is vochtiger en buien komen hier het hele jaar door voor. Ze zullen je vakantiegenot echter geenszins beïnvloeden.

Ziezo, voor de geinteresseerden.

Tot later.

Eddy en Carine.

Voorbereiding 3

Dag allemaal (het mag de Humo zijn ook, natuurlijk),

nog een kleine maand en wij zijn zover.

Gisteren hebben we een hoop papieren thuis toegestuurd gekregen vanuit Costa Rica.

Daarin staan al alle reisroutes die we daar moeten afleggen.

Nu even gaan snuisteren op het internet indien er bij die routes geen addertjes onder het gras zitten.

We zijn nu ook al aangemeld bij de immigratiedienst van Amerika. (En voorlopig goedgekeurd). Vroeger kreeg je daarvoor een briefje in het vliegtuig maar nu moet je je 3 maanden op voorhand registeren via internet.

Gisteren ook een horloge gekocht om ginder te gebruiken. Multifunctioneel, je kan er bijna alles mee doen (alleen met Tampax kan je alles doen ...).

Benieuwd wanneer ze zal aankomen (komt ook uit VS).

Ook heb nu ook een kaartje online gezet waarop je de rondreis kunt zien. Dit kun je onder foto's terugvinden. De verschillende logeerplaatsen zijn met een rood bolletje aangeduid.

Verder nieuws volgt nog wel.

Eddy en Carine.

Voorbereiding 2

Dag,

ondertussen zijn al heel wat zaken in orde.

De reis is volledig vastgelegd.

Wij hebben nog een aantal kleine zaken gewijzigd maar in hoofdzaak blijft het hetzelfde.

Het wordt een zwaar programma.

Kijk maar even mee:

18-07-09 aankomst en overnachting in Dos Palmas La Garita
19-07-09 trip naar Tronadora en overnachting in Monte Terras
20-07-09 omgeving Tronadora en overnachting in Monte Terras
21-07-09 trip naar Curubande en overnachting in Aroma de Campo
22-07-09 omgeving Curubande en overnachting in Aroma de Campo
23-07-09 trip naar Cabuya en overnachting in Beachhotel Celaje
24-07-09 omgeving Cabuya en overnachting in Beachhotel Celaje
25-07-09 omgeving Cabuya en overnachting in Beachhotel Celaje
26-07-09 trip naar Jaco en overnachting in Playa Bejuco
27-07-09 omgeving Jaco en overnachting in Playa Bejuco
28-07-09 trip naar Ojochal de Osa en overnachting in El Mono Feliz
29-07-09 omgeving Ojocjal de Osa en overnachting in El Mono Feliz
30-07-09 trip naar San Gerardo de Dota en overnachting in Dantica Lodge
31-07-09 omgeving San Gerardo de Dota en overnachting in Dantica Lodge
01-08-09 trip naar Santa Cruz en overnachting in Guayabo Lodge
02-08-09 omgeving Santa Cruz en overnachting in Guayabo Lodge
03-08-09 trip naar Puerto Viejo en overnachting in Treehouse
04-08-09 omgeving Puerto Viejo en overnachting in Treehouse
05-08-09 trip naar San Jose en overnachting in Dos Palmas La Garita
06-08-09 in San Jose en overnachting in Dos Palmas La Garita
07-08-09 om 08.00 u vertrek vliegtuig
08-08-09 thuis

De huurauto is ook vastgelegd.

Het wordt een 4x4 Daihatsu Bego.Kijk maar eens in de foto's.

Precies goed om door de 'potholes' in Costa Rica te geraken.

Tot later.

Eddy en Carine.

Voorbereiding 1

Hallo,

vanaf vandaag is de reisblog voor onze reis van deze zomer online.

Zo kan iedereen die daar zin in heeft, hier eens komen kijken wat er gaande is.

Vertrek is pas gepland op 18 juli maar ondertussen kunnen jullie je al inschrijven op de blog, zodat je dan automatisch een mailtje krijgt als we een nieuw bericht geplaatst hebben.

Tot later.

Eddy en Carine.